E.g., 12/09/2018
E.g., 12/09/2018

Program Schedule

Conference Schedule 2017

 

<< Download a printable PDF of the conference schedule >>

Preconference Day

Tuesday 13 March
10:00-15:30

Walking Tour of Boston

Pre-registration required

City tour
17:00-17:45

Orientation for New Members and First-Timers

All "newbies" welcome

Orientation
18:00-19:30

Opening Reception

The official start of the conference

Social event

Day One

Wednesday 14 March
9:00-10:30

Welcome and Keynote

David DeLong (MIT AgeLab)

Keynote
11:00-11:40

Developing an International Online Community for Feedback on Localized Apps, Services, and Content

Declan Coughlan and Stafford Quaid (Microsoft)

Short Talk (40 min) - technology & integrations

Enchanting and Engaging End Users with Data: Where LSPs Win Big with Customers

Jack Welde (Smartling)

Short Talk (40 min) - business & economic models

Whitelabeling:  How to Provide Remote Interpreting Services without Building Your Own Platform

Barry S. Olsen (InterpretAmerica), Matt Conger (Cadence), Giovanni Donatelli (The Language Group)

Short Talk (40 min) - think! interpreting

VideoLocalize.com—The Future of Video Localization

George Zhao (Boffin Language Group, Inc./VideoLocalize)

Short Talk (40 min) - product demo
11:50-12:30

iADDATPA and the Collaboration of Four MT Developers

Manuel Herranz (Pangeanic)

Short Talk (40 min) - technology & integrations

Globalization Preparedness: The Changing Demand for Language Services and Technology

Don DePalma (CSA Research)

Short Talk (40 min) - business & economic models

Delivering Language Services to Travelers, Wherever, Whenever, and However it Suits Them

Marcus Vaigncourt-Strallen (whym.global Ltd.)

Short Talk (40 min) - think! interpreting

Efficient Business and Workflow Management with Plunet BusinessManager

Sophie Halbeisen (Plunet)

Short Talk (40 min) - product demo
14:00-15:30

KnowledgeFest: If I Knew Then What I Know Now ...

Kristin Quinlan (Certified Languages International), Don Shin (1-Stop Asia), Britta Aagaard (Semantix)

KnowledgeFest (90 min) - executive leadership

The Rise of Big Data in Localization

Moderator:  Gabor Bessenyei (Morphologic Localisation) Panelists: Ivan Smolnikov (Smartcat), David Canek (Memsource), Marcus Danei (SAP), Jim Compton (Moravia)

Interactive Panel (90 min) - Technology & Integrations

Localization Beyond Translation: Services You'll Be Asked to Provide in the Next 3 Years

Moderator: Pedro Gomez (Microsoft) Panelists:  Georg Kirchner (Dell EMC), Ewandro Magalhaes (KUDO)

Interactive Panel (90 min) - Business & Economic Models
14:50-15:30

Translation Process Management Fueled by the memoQ Server

Lukasz Rejter (Kilgray Translation Technologies)

Short Talk (40 min) - product demo
14:50-15:30

Managing Your Translation Business: From Spreadsheets to Protemos

Volodymyr Kukharenko (Protemos)

Short Talk (40 min) - product demo
16:00-17:30

Client SIG Unconference

Alessandra Binazzi (ASICS), Marcus Danei (SAP)

KnowledgeFest (90 min)

Structured Networking Activity

GALA

Structured Networking (90 min)

SHyNE @ GALA 2018: Find Your Voice in a World That Can't Stop Talking

Dave Ruane (Xplanation), Malon Hamoen-Giraldi (Ludejo), Annette Lawlor (Lion People Global)

Workshop (90 min)

Business Valuation Methods and How To Increase Business Value

Laurence Whitehead (MHA MacIntyre Hudson LLP)

Master Class (90 min) - executive leadership
18:30-23:30

GALA Dinner and Social at Fenway Park

Pre-dinner tour of Fenway Park available for $25

Social event (included in full registration; tour additional)

Day Two

Thursday 15 March
9:00-10:30

KnowledgeFest: Paths to Leadership

Anu Carnegie-Brown (Sandberg Translation Partners), Consol Casablanca (Welocalize Life Sciences), Tuyen Ho (Welocalize)

Knowledgefest (90 min) - executive leadership
9:00-9:40

Innovative Content and Language Solutions: Transforming Digital Ecosystems to Meet Evolving Customer Needs

Shannon Zimmerman (AMPLEXOR)

Short Talk (40 min) - Digital & New Media

Built-in Quality in Cloudy Times

Rachel Liang and Susanne Hempel (SAP)

Short Talk (40 min) - quality standards

The Remote Interpretation Center: A Breakthrough Model for Providing Interpreting Services for Large-Scale Events

Andrey Moiseev (FIFA Worldcup Russia 2018)

Short Talk (40 min) - think! interpreting

Video Translations Made Easy and Profitable

Dave Bryant (Dotsub)

Short Talk (40 min) - product demo
9:50-10:30

Localization in the Age of YouTube

Haitham Wahab (CMI Media Management) and Paula Ferrari (Go-Global Consulting)

Short Talk (40 min) - digital & new Media

Translation Bureau of Canada - Quality First

Stéphan Déry (Translation Bureau of Canada)

Short Talk (40 min) - Quality standards

How to Reconcile High Interpreting Working Standards with Great Customer Experience

Muntsa Cuchí (CPSL)

Short Talk (40 min) - Think! interpreting

The SDL Online Editor for SDL Trados GroupShare is Here!

Giorgia Frizzi (SDL)

Short Talk (40 min) - product demo
11:00-11:40

Using Voice-Over and Visual Media to Speak the Local Language Anywhere

Marcus Graham (GM Voices)

Short Talk (40 min) - Digital & new media

Tracking Quality: Isn't End-user Satisfaction What Matters Most?

Rui Monteiro-Claro (beyont) and Wouter Leeuwis (Waters Corp.)

Short Talk (40 min) - quality standards

Leadership and Growth: Breaking Through the Revenue Ceiling

Gary Muddyman and Jamie Newall (Conversis)

Short Talk (40 min) - executive leadership

Discovering E-Discovery: Machine Translation and Litigation

Alex Yanishevsky (Welocalize)

Short Talk (40 min) - technology & integrations

What’s Next for Website Translation?

Balázs Benedek (Easyling / Skawa Innovation Ltd.)

Short Talk (40 min) - product demo
11:50-12:30

Brand Values and Viewer Profiles: How Viacom Blends Marketing, Sociology, and Linguistics to Win at Global Entertainment

Katarzyna Drynska (Viacom International Media Networks)

Short Talk (40 min) - Digital & New Media

Drawing the Line on Content Localization:  How Much is Too Much?

Daniel Foster (TechSmith)

Short Talk (40 min) - Quality standards

Crafting a 21st Century Human-to-Human Company Culture

Roman Zelenka and Kyle Kristoffersen (ZELENKA Translations)

Short Talk (40 min) - executive leadership

Shifting Your Organization to be More Customer Centric

Sabina Jasinska (Donnelley Financial Solutions)

Short Talk (40 min) - business & economic models

Reduce Post-Editing with Artificial Intelligence

David Canek (Memsource)

Product Demo (40 min)
14:00-15:30

Bridging the Industry Talent Gap

Moderator: Mike Klinger (Anzu Global) Panelists: Adam Wooten (MIIS/AccuLing), Jeff Beatty (BYU/Mozilla), Veronica Costea (MCIS), Oleksandr Bondarenko (Translatel)

interactive panel (90 min) - quality standards

Toward True Partnership: Upgrading the Traditional Client-Supplier Engagement Model

Moderator: Don DePalma (CSA Research), Participants: Chris Englund (Hubspot), Medhat Bassily (ADP), Camilo Munoz (Translation Source/SpanishASAP), Maria Kania-Tasak (Translations.com)

interactive Panel (90 min) - business & economic models
14:00-14:40

Stop Reinventing the Wheel! The TAPICC Pre-Standardization Initiative for Translation APIs

Klaus Fleischmann (Kaleidoscope), David Filip (ADAPT Centre), Serge Gladkoff (Logrus Global)

short talk (40 min) - technology & integrations

Languages, the C-Suite, and Society: Increasing Awareness in the U.S. and Worldwide

Moderator: Bill Rivers (JNCL), Participants: Sonia Zamborsky (Marriott), John Tessitore (American Academy of Arts & Sciences)

Panel (40 min) - executive leadership

In-Layout Proofing and Easy TM Update

Ib Tørsleff (Frontlab)

Short Talk (40 min) - product demo
14:50-15:30

TAPICC Use Case Roundtable

TAPICC Steering Committee and WG Leaders

short talk (40 min) - technology and integrations

Accelerate Collaboration and Automation - How Translation Technology Can Massively Improve the Quality, Performance, and Efficiency of Your Localisation Processes

Mareike Bouriga (Wordbee)

short talk (40 min) - product demo
16:00-17:15

Plenary Session: GALA Film Fest, Rising Star Awards, and other celebrations of our industry community

GALA

Plenary (75 min)
17:15-18:30

GALA Happy Hour

GALA

Social event (included in full registration)

Day Three

Friday 16 March
8:00-9:15

GALA Annual General Meeting

GALA

business meeting (75 min) Members and non-members welcome
9:30-11:00

How to Successfully Sell Your Business or Raise Growth Finance

Laurence Whitehead (MHA MacIntyre Hudson LLP)

Master Class (90 min) - executive leadership

The Ins and Outs of Video Localization: Knowledge, Challenges, and Opportunities

George Zhao and Jason Hu (Boffin Language Group, Inc.)

master class (90 min) - digital & New media

Balancing Global Customer Success with the Speed of Now: A Conversation with Global Content Experts

Moderator: Dave Ruane (Xplanation) Panelists: Sonia Zamborsky (Marriott), Patrick Nunes (Rotary International), Adrienne Caputo (Rapid7)

interactive panel (90 min) - business & economic models

Remote Interpreting Platforms Everywhere! Which One Do I Choose?

Barry S. Olsen (InterpretAmerica)

master class (90 min) - think! Interpreting
11:30-12:45

Closing Keynote and Conference Farewell

Phil Shawe (TransPerfect)

Plenary (75 min)
14:00-18:15

City Brew Tour

Pre-registration required

City Tour
randomness